Gyomorfájás és epehólyag

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Gyomorfájdalommal és zsírszéklet panasszal fordultam orvoshoz. Kaptam 3x2 Kreon kapszulát, 25000 egységnyit. Mivel nem szűnt a panaszom, így voltam gyomortükrözésen, ahol megállapították, hogy a gyomromba vissza folyik az epe és ez okozza a gyomorfájdalmat, mert gyulladásban van a gyomornyálkahártya.
Most volt két hét, amikor nem fájt a gyomrom és a zsírszéklet is elmúlt. Viszont pár napja újból előjött a fájdalom és vele együtt a zsírszéklet.
A következőket szeretném megkérdezni : 1. Az epe visszafolyás okozhatja e a zsírszékletet? 2. Miként tud az epe a gyomorba visszafolyni. 3. Mit lehetne ez ellen tenni? 4. Lehet az étkezéssel a visszafolyást, vagy legalábbis az epe mennyiségét csökkenteni? 5. Ha eltávolítanák az epehólyagot, akkor is fent állna az epe visszafolyás? 6. Milyen ételeket kell kerülnöm?
2011. 08. 11. | 08:26

Kedves Kérdező!
Az epehólyag eltávolításával kiesik az epét tároló funkció, így az epés visszafolyás (melynek oka, hogy az epevezeték a gyomorhoz viszonylag közel szájazik a vékonybélbe) gyakoribb. Kerülje a zsíros, fűszeres ételeket, étkezzen naponta többször kisebb mennyiséget, és szedjen domperidon hatóanyag tartalmú tablettát (max. napi 3×1-et), ami elősegíti az epe előrejutását, és savtermelődést csökkentő protonpumpagátló gyógyszert, hogy a másik agresszív faktor, a gyomorsav túltermelődését megakadályozzuk.

Orvosszakértő 2011. 08. 15. | 15:07
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close