Q10 kapszula

A Q10 kapszula formájában is elérhető. A Q10 bevitel egy részét érdemes étrendkiegészítőkből fedezni, ha a szervezet a kor előrehaladtával már nem termel belőle eleget.

A Q10 koenzim a vitaminokhoz hasonló molekula, mely növeli a szervezet energiaszintjét. A zsírok, szénhidrátok és fehérjék a szervezetben egy általános energiahordozóvá, adenozil-trifoszfáttá alakulnak (ATP), ehhez az átalakuláshoz szükséges a Q10 koenzim. Az ATP-ből a foszfátcsoportok lehasításával a szervezet energiát nyer, mely az összes élettani funkcióhoz szükséges.

A Q10 koenzim főleg a májban termelődik, emellett a bevitt táplálékban is megtalálható. Az életkor előrehaladtával a máj Q10 koenzim termelése csökken, emellett a táplálékkal is kevesebb jut be, ez a folyamat a szervezet kimerüléséhez, fáradékonysághoz vezethet.

A Q10 koenzim antioxidánsként is ismert. Az egyes biokémiai folyamatok, stressz során felszabaduló szabad gyökök megkötésében vesz részt a Q10 koenzim, ezáltal véd az oxidatív stressztől. Számos ember szed statinokat a koleszterinszint csökkentése céljából, ezen hatóanyagok csökkentik a Q10 koenzim szintjét, statinszedés mellett a Q10 bevitelt étrendkiegészítőkből javasolt fedezni.


Kapcsolódó tartalmak
close