Fogamzásgátló és vitaminpótlás

A gyógyszerek többsége megváltoztatja a vitaminok és nyomelemek felszívódását, és ez alól a fogamzásgátlók sem kivételek.

Hogyan függ össze a fogamzásgátlók szedése a vitaminpótlással? Az alábbiakban erről olvashat.

A fogamzásgátló tabletták is hatással vannak egyes szervek, így a belek, a máj és a vesék működésére, ezáltal pedig jelentős mértékben befolyásolják a vitaminok felszívódását, raktározását és kiválasztását a szervezetből.

Fogamzásgátlók és a B-vitaminok

A fogamzásgátlók a legnagyobb hatással a B-vitaminokra vannak. A B2-, a B6-vitamin és a folsav is kimutathatóan kisebb mennyiségben van jelen azoknak a vérében, akik tablettát szednek. Különösen jelentős az eltérés azoknál, akik a tabletták szedését megelőzően is hiányosan táplálkoztak, vagy felszívódási problémákkal küzdöttek.

Sok, nehéz anyagi helyzetben élő nő nem engedheti meg magának, hogy jó minőségű, vitamindús ételt fogyasszon, így náluk nagyobb valószínűséggel alakulnak ki észrevehető hiánytünetek. Ennek ellenére nem gyakori a tényleges hiánybetegség a fogamzásgátlót szedők között.

Folsav

A folsav az egyik olyan vitamin, melynek csökken a szervezetben a mennyisége. Ez akkor különösen veszélyes, ha a fogamzásgátlót szedő nő hamarosan gyermeket szeretne, és úgy hagyja abba a tablettaszedést, hogy nem pótolja az elveszett mennyiséget. A terhesség első hónapjaiban fennálló vitaminhiány idegcső-záródási rendellenességekhez vezethet, így ilyen esetekben különösen indokolt a vitaminpótlás, ami történhet folsavban dús ételek fogyasztásával, direkt vitaminpótlással vagy magzatvédő vitaminokkal.

C-vitamin

A C-vitamin szintje is alacsony a fogamzásgátlót szedő nők vérében; ezzel párhuzamosan romlik a sebek gyógyulási hajlama, illetve az immunvédekezés hatásfoka is.

Nyomelemek

A nyomelemek közül a magnézium, kalcium és a cink mennyisége csökken, ugyanakkor a vas és a réz mennyisége nő a vérben.

Szólni kell arról is, hogy ezek a hiányállapotok általában nem járnak komoly következményekkel, mert nem érik el azt a fokot, amikor tényleg veszélyesek lennének. Viszont társulhatnak olyan betegségekkel vagy gyógyszerszedési szokásokkal, amikor oda kell figyelni rájuk.
A gyógyszerek közül a fájdalomcsillapítók, az antibiotikumok, a savlekötők és a nem-szteroid gyulladásgátlók is hatással vannak a szervezet vitamin anyagcseréjére, így a fogamzásgátlókkal való kombinációjuk okozhat tényleges vitaminhiányt. Ilyen esetekben indokolt a vitaminpótlás.

Dr. Veres Dóra

Forrás:
Colorado State University Extension: Oral contraceptives and nutrition
R. Pelton: Drugs that cause nutritional deficiency


close