Életkorral változó vitaminszükséglet

Ahogy idősödünk, úgy változnak az étrendi szükségleteink, és előtérbe kerül az öregedéssel gyakran együtt járó betegségek kialakulásának megelőzése.

A következőkben néhány fontos vitaminról olvashat, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében idősebb korban is.

40 éves kor fölött jobban fenyegetnek egyes betegségek, mint a 20-as, 30-as éveinkben, így tisztában kell lennünk azzal, mely vitaminok és ásványi anyagok tesznek a legtöbbet az egészségünkért, és hogyan juthatunk hozzájuk.

D-vitamin

A D-vitamin megfelelő felszívódásához kalciumra van szükség. Ahogy idősödünk, a bőrünk egyre kevésbé képes előállítani a napfényből a D-vitamint. 50-70 éves kor között a napi ajánlott D-vitamin 400 NE. 70 éves kor fölött a javasolt dózis több mint napi 600 NE. Ez a mennyiség pusztán étrendből nem fedezhető, ezért szükség van pótlásra.

B-12-vitamin

A B-12-vitamin hiánya esetén problémák jelentkezhetnek a memóriában és egyéb mentális folyamatokban. Ez a vitamin megtalálható az állati élelmiszerekben és fehérjékben. A felnőtteknek napi 2,4 mikrogrammnyi B-12 vitamint kellene fogyasztaniuk, 50 éves kor felett pedig akár napi 25-100 mikrogramm B-12 vitamint is bevihetünk, hogy fenntartsuk a vitamin normális szintjét.

Folsav

A folsav segít a szívbetegségek és a stroke kockázatának csökkentésében. Fontos szerepet játszik a kognitív hanyatlás, a demencia és a rák megelőzésében. A felnőtteknek ajánlott napi mennyiség 400 mikrogramm, amely terhes nőknél 600 mikrogramm is lehet. Folsavat tartalmaznak gabonatermékek, sötétzöld leveles zöldségek és a citrusfélék.

E- és C-vitamin

Az E- és a C-vitamin olyan antioxidánsok, amelyek segíthetnek megelőzni például a rákot, az Alzheimer-kórt és a szürkehályogot.

A C-vitamin szükségletünk nagy részét fedezhetjük citrusfélékből, paradicsomból és zöldségekből. A C-vitamin ajánlott napi mennyisége gyerekeknek 40-45 mg, felnőtteknek 45-60 mg. E-vitaminhoz főként diófélékből, magokból és olajokból juthatunk, ajánlott napi mennyisége gyerekeknek 7 mg, felnőtt nőknek 8 mg, férfiaknak 10 mg.

A-vitamin

Elsősorban állati eredetű termékekben található meg (pl. tojás, máj). Az A-vitaminnak számos egészségvédő funkciója van: szerepe van a látásban, szaporodásban, sejtosztódásban, segít szabályozni az immunrendszert. Az A-vitamin ajánlott napi mennyisége férfiaknak 3000 NE, nőknek pedig 2330.

Kalcium

55 éves kor fölött mindenki veszélyeztetett a csontritkulás szempontjából. Nemcsak a nők, hanem a férfiak sem hagyhatják figyelmen kívül a kalciumbevitelt, hiszen a betegség náluk is előfordulhat. Az ötven év fölötti nők esetében az ajánlott kalciummennyiség napi 1200 mg. A kalciumot például tejjel, tejtermékekkel, brokkolival vihetjük be.


close