Lehetek-e allergiás vitaminkészítményre?

Allergiás reakció akkor jelentkezik, amikor az immunrendszerünk olyan idegen anyaggal kerül kapcsolatba, ami kiváltja a szervezet válaszmechanizmusát.

Az alábbiakból megtudhatja, hogy a vitaminok és vitaminkészítmények milyen hatással lehetnek a szervezetre.

Immunrendszerünk antitesteket termel. Ezek közül néhány felelős azért, hogy megvédje a szervezetet a váratlan behatolóktól, melyek betegséget vagy fertőzést okoznak. Ha allergiások vagyunk, akkor az immunrendszerünk olyan antitesteket termel, amelyek az egyébként nem káros anyagokat is veszélyesnek érzékelik.

Ha kapcsolatba kerülünk egy ilyen allergénnel, az allergiás reakció jelentheti például a bőr, a légutak vagy az emésztőrendszer gyulladását.

Az allergiás reakció súlyossága személyenként más és más, lehet egészen kicsi irritáció, de anaphylaxis is, amely már potenciálisan életveszélyes állapotnak minősül. Az allergia nem gyógyítható, de számos kezelési mód létezik a tünetek enyhítésére.

Vitaminra nincs allergia

Önmagában vitaminokra azonban nem lehetünk allergiásak, a vitaminkészítményekben mégis lehetnek olyan anyagok, amelyeket allergénként azonosít a szervezetünk, és allergiás reakciót válthatnak ki.

A vitaminok akár segíthetnek is az allergia elleni küzdelemben, ugyanis azt tartják róluk, hogy erősítik az immunrendszert, megőrzik a csontok erősségét, javítják a szellemi egészséget és egyéb pozitív tulajdonságokkal bírnak. Egyes vitaminok részét képezhetik az allergia elleni kezelésnek, de tisztában kell lennünk néhány fontos dologgal, mielőtt ebbe a nem hagyományos típusú kezelésbe kezdenénk.

A vitamin nem allergiagyógyszer

Tudnunk kell, hogy a vitaminok nem helyettesíthetik az allergia elleni gyógyszereket, hatékonyságukra kevés a tudományos bizonyíték. A vitaminkészítmények esetében előfordulhat, hogy nem tartalmazzák azokat az összetevőket, melyeket a címkén feltüntettek. Az allergiás megbetegedések kezelésében két vitamint említenek meg, amelyek segíthetnek: a C- és a D-vitamint.


close