A legfontosabb pótolandó vitaminok

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet életfolyamatainak zavartalan fenntartásához, hiányuk az életfolyamatokban zavarokat okoz.

Egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb része a megfelelő táplálkozás. Ez akkor kiegyensúlyozott, ha biztosítja a tápanyagok megfelelő arányát. Bár a vitaminok és a nyomelemek iránti igény mikrogrammokban mérhető, ha nem jut a kellő mennyiség a szervezetbe, akkor zavar alakul ki az élettani működésben, teljes hiányuk pedig akár halálhoz is vezethet.

Vízben oldódó vitaminok pótlása

A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat el tudja raktározni, míg a vízben oldódó vitaminokat nem, ezért az előbbieket túl lehet adagolni, míg az utóbbiakat naponta pótolni kell.

Ilyenek a: B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (nikotinamid, niacin), B4-vitamin (folsav), B5-vitamin (pantoténsav), B6-vitamin (piridoxin), B12-vitamin (cianokobalamin, hidroxikobalamin), H-vitamin (biotin) és a C-vitamin (aszkorbinsav).

Ezekre figyeljünk

Mindemellett fontos gondoskodni a megfelelő beviteli mennyiségről a kalcium, magnézium, Omega 3, D-vitamin, illetve vas, szelén, cink, réz, jód, króm esetén. A D-vitamint érdemes K2 vitaminnal, magnézium citráttal és kalciummal együtt szedni a jó felszívódás érdekében. Természetesen, a többi vitaminok is fontosak, de aki megfelelő mennyiségben fogyaszt gyümölcsöt, zöldséget, halat, baromfit és teljes kiőrlésű gabonaféléket, az a táplálkozással szinte biztosan beviszi a szükséges mennyiségeket. Érdemes tudni, hogy az esszenciális aminosavak és az esszenciális zsírsavak nem számítanak vitaminnak, mert ezekre nagy mennyiségben van szükségünk.

A vitaminok és ásványi anyagok antioxidánsok, azaz lekötik a szabad gyököket a szervezetben. A szervezet fő igénye az antioxidánsok működése szempontjából az A-vitamin (béta-karotin formájában), a C-vitamin, az E-vitamin, és a szelén.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Vitaminok helyes szedése


close