Vitaminpótlás és az alkohol

Az alkoholistáknál számos tápanyag-beviteli hiányosság jelentkezik. Az elégtelen táplálkozás és a vitaminhiány gyakori az alkoholistáknál, de azoknál is előfordul, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt.

Az alábbiakban az alkoholizmussal összefüggő vitaminhiányról tájékozódhat, megismerve azokat a vitaminokat, melyeket gyakori alkoholfogyasztás esetén pótolnunk kell

Vitaminok szerepe és hiánytüneteik

A vitaminok elengedhetetlenek a fejlődéshez és a normális anyagcsere fenntartásához, mivel számos élettani folyamat szabályozásáért felelősek. Az alkoholizmus következtében a csökkent élelmiszerfogyasztás miatt vitaminhiány alakulhat ki, vagy csökken a vitaminok felszívódása és így a hasznosításuk is. Mivel az alkoholfogyasztás mellett csökken az étvágy, romlik a tápanyagok, és ezen belül a vitaminok felszívódása is. Az A-vitamin hiánya farkasvakságot, a D-vitamin hiánya csontrendszeri problémákat eredményezhet.

A B1-vitamin (tiamin) hiánya gyakori az alkoholisták körében, és Wernicke-Korsakoff szindrómához vezethet. Ez a kellemetlen betegség hirtelen jelentkezik, hatással van a fizikai és szellemi állapotra, bizonytalanságot, kimerültséget, ájulást, zavartságot, memóriazavarokat és pszichózist okozhat.

Az igazi B6-vitaminhiány ritka, de azoknál az embereknél, akik nem megfelelően táplálkoznak és sok alkoholt fogyasztanak, előfordulhat. Az alkohol felgyorsítja a B6-vitamin kiürülését a szervezetből, így az alkoholistáknál hamarabb jelentkeznek a vitaminhiány tünetei, például: bőrgyulladás, depresszió, kognitív problémák, görcsök. A B6-vitamin a vörösvérsejtek képződéséhez is nélkülözhetetlen, ezért hiánya vérszegénységet okozhat, illetve bőrgyulladás, ideggyulladás jelentkezhet.

Az alultápláltság következménye

Az alkohol gátolja a folsav (B9-vitamin) felszívódását, és növeli a folsav kiválasztását a vesén keresztül. Sok alkoholfogyasztó rossz minőségű ételen él, mely nem fedezi az ajánlott folsavbevitelt. Folsavhiány esetén sérül a fehérje-anyagcsere és a sejtosztódás.

Az egészséges idegsejtekhez és vörösvérsejtekhez B12-vitaminra van szükségünk. Tanulmányok kimutatták, hogy a középsúlyos és súlyos alkoholfogyasztás befolyásolja a szervezetben a B12-vitamin szintjét.

Nagyon alultáplált embereknél és alkoholistáknál előfordulhat hosszú ideje fennálló C-vitamin hiány is, amely skorbutot, bőrvérzéseket és fogínygyulladást okozhat.

Forrás:
Herold: Belgyógyászat ( B+V Lap- és Könyvkiadó Kft 2003 )
The Merck Manuals, Thiamin
Varró: Gasztroenterológia Lonovics J., Nemesánszky E., Simon L. (szerk.) Medicina Könyvkiadó Rt., 2011


close