Vitaminok és a vese

A vese elsősorban a méreganyagok és bomlástermékek kiválasztásáért, a vizelet termeléséért felelős szervünk, de fontos tudni róla, hogy nem csak a vízben oldódó vitaminok ürítését végzi, hanem egyes vitaminok metabolizmusa is itt zajlik.

A vesék a hasüregben helyezkednek el, elsődleges feladatuk a vízoldékony anyagcseretermékek eltávolítása, de komoly szerepük van a só- és vízháztartás szabályozásában is. Mindemellett a vesék olyan molekulákat termelnek, melyek hatással vannak a vérnyomás fenntartására és a vörösvértest-képzésre.

D-vitamin átalakítása

A vesékben zajlik a májból érkező, félkész D-vitamin végső enzimatikus átalakítása is. Az itt zajló hidroxilálási folyamatokat követően válik teljesen aktívvá a molekula, és fejti ki hatását a szervezet kalcium-anyagcseréjére, ezen keresztül a csontok és fogak növekedésére. Vesebetegség esetén ez az aktiválási folyamat zavart szenvedhet, melynek következtében D-vitamin hiány lép fel a szervezetben. Ilyen esetekben szükséges a vitaminok mesterséges pótlása, de csak az orvos által előírt mennyiségben.

A D-vitamin anyagcseréjében vállalt szereptől eltekintve, a veséknek elsősorban a vitaminok kiválasztásában van fontos része. A vízben oldódó vitaminok, illetve a zsíroldékony vitaminok vízoldékony bomlástermékei itt hagyják el a szervezetet.

A veseprobléma a vitaminháztartásra is hathat

A vesék megbetegedése esetén mindig számolni kell azzal, hogy ezeknek a komponenseknek a kiválasztása zavart szenved. Vesebetegeknél leginkább az A- és az E-vitamin kiürülése szenved zavart, így ha a beteg recept nélkül kapható vitaminkészítményeket szed, könnyen előfordulhat, hogy vitamin-túladagolás, mérgezés alakul ki. Ennek elkerülése érdekében mindig beszélje meg orvosával, milyen készítmények szedését javasolja, illetve engedélyezi-e egyáltalán a házi vitaminpótlást.

Vesebetegek a vízben oldódó B- és C-vitaminból is csak a napi megengedett mennyiséget fogyaszthatják. A táplálékkiegészítők általában ennél jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket a vitaminokat, így ezek használata kerülendő.

Túlzott C-vitamin bevitel

A túlzott mértékű C-vitamin bevitel fokozza az oxalát-kristályok képződését a szervezetben. Ezek lerakódnak a különböző szervekben és rontják azok működését. Oxalát-képződésre utaló tünetek lehetnek a gyengeség, az izom- és izületi fájdalom.

Dr. Veres Dóra


close