Q10 pótlása

A koenzim Q10-et szervezetünk folyamatosan termeli, a korral, illetve bizonyos betegségek, vagy genetikai rendellenességek miatt azonban csökkenhet a mértéke. Miért fontos a pótlása?

Egyes helyeken „szívvédő vitaminként” tartják számon a koenzim-Q10-et, míg mások az energetizáló, kedélyállapot javító, vagy az immunrendszer megerősítésében vállalt szerepét méltatják.

Annyi biztos, hogy az egészségmegőrző szerek népszerűségi listáján egyre előkelőbb helyet foglalnak el a Q10-készítmények, számos okból.

A Q10 előnyös hatásai

Ennek a molekulának ugyanis fontos szerepe van az élő sejtek energiaképzésében, ami a sejteken belül elhelyezkedő parányi szervben, a mitokondriumokban megy végbe. Kutatások alapján a szabadgyökök lekötésével megakadályozza a rákot okozó sejtek elszaporodását. Mit kell tudni róla, és hogyan pótolhatjuk a szervezetünkben?

A koenzim Q10 vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület. Szervezetünk folyamatosan termeli, a kor előrehaladtával azonban egyre kisebb mértékben, így főként az időseknél lehet fontos a pótlása. Bizonyos genetikai hibák, vagy nem megfelelő étrend miatt előfordulhat, hogy már fiatalabb korban is kevesebb Q10 termelődik a szervezetben. Ennek egyik jele a fáradékonyság, tartós hiánya pedig komolyabb gondok – például a krónikus szív-érrendszeri betegségek – kialakulását is elősegíti.

Q10 koenzim pótlása

A Q10 koenzim pótlására sokáig nem volt lehetőség, mivel előállítása nagyon körülményesnek bizonyult. Napjainkban azonban a gyógyszeripar már képes előállítani az emberi szervezetben termelődő koenzim Q10-zel megegyező molekulát, így azt többféle, patikákban árusított étrend-kiegészítővel is a szervezetünkbe juttathatjuk.

Túladagolni szerencsére nem lehet, hiszen a felesleges mennyiséget a szervezet kiüríti.


Kapcsolódó tartalmak
close