Omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak

Az omega-3 és az omega-6 a szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, a szervezetünk nem képes előállítani ezeket. Az omega-9 zsírsav szintén jótékony hatású, de nem nélkülözhetetlen.

A többszörösen telítetlen zsírsavak, így az omega-3 és az omega-6 egyaránt szívvédő hatásúak. Megelőzik a szívbetegségeket, hozzájárulnak a vérsűrűség -, a vérnyomás csökkentéséhez, valamint szerepük van a vér triglicerid szintjének csökkentésében és az erek rugalmasságának megőrzésében.

Segítenek az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzésében, a szem retinájának egészségmegőrzésében, így a látás javításában is. Fokozzák a bőr nedvességtartalmát, puhaságát. Csökkentik a kóros véralvadást, gyulladáscsökkentő hatásuk van, javítják az immunrendszer működését. Akadályozzák az emésztőrendszeri daganatok kialakulását is, és javítják a rákbetegek életminőségét.

Omega-9 zsírsavak

Az omega-9 zsírsavak pedig optimális szinten tartják a koleszterinszintet. Ezen kívül erősítik az immunrendszert, és segítenek az egészséges vércukorszint megőrzésében. Érdemes mind az omega-3, mind az omega-6 és omega-9 zsírsavak beviteléről egyaránt gondoskodni.

Omega zsírsavak bevitele

Tengeri halak fogyasztásával tudjuk leginkább bevinni szervezetünkbe az omega-3 zsírsavakat, a hazai halak közül a busa a legjobb forrása. Ezen kívül kisebb mértékben növényi olajokban (olíva-, szója-, lenmag-, kendermag-, repceolaj), dióban, mogyoróban, hüvelyesekben is található. Az omega-6 zsírsavak növényi olajokban például lenmag, vagy olajos magvakban -dió, mogyoró- találhatók meg. Az omega-9 zsírsavat például az olíva-, repce-, kukoricaolaj és a dió tartalmazza.

Gyógyszertárakban kaphatóak omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények, például halolaj kapszulák. A javasolt omega-3 zsírsavbevitel a gyermekek számára 300 – 1300 mg, felnőttek számára 1300 – 2000 mg naponta.


Kapcsolódó tartalmak
close