F-vitamin, azaz a telítetlen zsírsavak

Akinek nem ismerős az F-vitamin név, ne csodálkozzon: az elnevezés az esszenciális (telítetlen) zsírsavakat takarja, amelyeket régen a vitaminok közé soroltak. Ezek nélkülözhetetlenek a sejtek számára, fontos szerepet játszanak az immun-, az ér- és az idegrendszer működésében.

A zsírsavak a szervezet energiatermelő folyamataihoz biztosítják az energiát. Három típusukat különböztetjük meg: telített (ezek általában az állati eredetű zsírok), egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. Azokat a kétszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyeket az emlősök szervezete nem tud előállítani, de kis mennyiségben felhasznál, esszenciális zsírsavaknak nevezzük.

Az esszenciális zsírsavaknak fontos szerepük van a szervezet működésében. Mivel az emberi test sem képes ezeket előállítani, elsősorban a táplálékkal kell biztosítani a bevitelüket. A két legjelentősebb, létfontosságú zsírsav az omega-3 és az omega-6, de ezek mellett más zsírsavakat is esszenciálisnak neveznek.

Telítetlen zsírsavak hatásai

A telítetlen zsírsavakra az immunrendszer erősítéséhez, a telített zsírsavak elégetéséhez, a nyálkahártyák egészséges működéséhez van szüksége a szervezetnek. Csökkenti a koleszterin lerakódását, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, a vérrögképződést és az infarktus kialakulását, illetve elősegíti a fogyást is. További jótékony hatása, hogy serkenti az agyműködést.

Telítetlen zsírsavak hiánytünetei

Hiányát szerteágazó tünetek jelzik: legyengült immunrendszer, érszűkület és érelmeszesedés, krónikus emésztési zavarok, epekő képződés, torok- és mandulagyulladás, ízületi gyulladások, méhnyálkahártya problémák, érzékelési zavarok, száraz és korpás haj, ekcéma, pattanásos bőr, a bőr lassú gyógyulása, törékeny körmök, furunkulózis.

Telítetlen zsírsavak forrásai

A telítetlen zsírsavak legjobb forrását az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag, mák), és a búza (búzacsíra, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér) jelentik, elsősorban nyers állapotban. Az omega-3 zsírsavak tengeri halakban (hekk, makréla, lazac, tonhal, tőkehal, szardínia) találhatók meg a legnagyobb arányban, az omega-6 csoporthoz tartozó zsírsavakat pedig zöldségek (szójabab, kukorica, sáfrány) olaja tartalmazza.


close