H-vitamin, azaz biotin

A H-vitamin az anyagcserében részt vevő különféle enzimeknek alkotórésze. A H-vitamint régen biotinnak hívták, majd kiderült, hogy azonos a B7-vitamnnal. Ezenkívül szépségvitaminként is emlegetik, mert pozitív hatással van a hajra, a bőrre és a körmökre, de a szervezet több fontos anyagcsere-folyamatában vesz még részt. A H-vitamin hiánya elsősorban ekcémát, szőrzethullást okoz. A szervezet képes előállítani a bélflórában, de megtalálható a belsőségekben, tojássárgában, karfiolban.

Más B-vitaminokhoz hasonlóan a H-vitamin fehérje-, szénhidrát- és zsír-anyagcserében játszik szerepet, amely révén a sejtek így energiát nyerhetnek. Enyhíti a cukorbetegség tüneteit, illetve az izomfájdalmakat.

Hozzájárul az ekcéma és a bőrgyulladás gyógyításához, segíthet a testsúlycsökkentésben is. Nélkülözhetetlen továbbá a bőr és a szőrzet (haj) épségét biztosító zsírsavak előállításához. Ez utóbbi miatt szépségvitaminnak is nevezik, sőt, eredeti elnevezése, a H-vitamin is a német Haut, azaz bőr szóból ered.

A H-vitamin rendkívül hatékony a cukorbetegség kezelésében, mivel növeli a sejtek inzulin-érzékenységét. Különösebb bevitelére nincs szükség, mert a szervezet a bélflórabán maga is előállítja. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz.

A H-vitamin hiánya

A H-vitamin hiányának főbb tünetei az étvágytalanság, foltokban hulló haj, időleges kopaszodás, törékeny haj, a bőr és az ajkak gyulladása, émelygés, hallucinációk, általános lehangoltság, nagyfokú kimerültség.

A H-vitamin hiányától csökkenhet a nemi vágy is, de a vérszegénység és koleszterinszint-emelkedés is e vitamin hiányára utalhat.

Miben található H-vitamin?

Fontos H-vitamin forrás a máj és a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, illetve az olajos magvak. Minimális mennyiségben megtalálható a gyümölcsökben és a húsfélékben is. A gabonafélékben kötött formában előforduló H-vitamin nem szívódik fel.

H-vitamin adagolása

Mivel a szervezet is termeli, ajánlott napi adagja nincs, de például a túlzott tojásfogyasztás akadályozza a felszívódását. A hiányállapothoz vezető jelenség már akkor is fellép, ha a napi fehérjebevitel nagyjából 30 százaléka tojásfehérjéből származik – miközben egyik fő forrása a tojássárgája. A bélflóra egészségét rontja, ezzel a biotin termelődését gátolja az alkoholfogyasztás, az antibiotikumok szedése, a zsíros, fűszeres, egészségtelen táplálkozás.

Mivel vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség kiürül a szervezetből.


close