Kobalt

A kobalt az emberi szervezetben 1-2 milligrammnyi mennyiségben megtalálható mikroelem, elsősorban a vesében, a májban és a tüdőben fordul elő.

A kobalt elsősorban a B12 vitamin szintéziséhez szükséges, ha nincs belőle elegendő a szervezetben akkor a B12 vitamin hiányához vezethet, amelynek következtében kialakulhat nagysejtes vérszegénység is.

Azon kívül, hogy ez a nyomelem a B12 vitamin központi alkotórésze, még számos folyamathoz elengedhetetlen a kobalt. Részt vesz a redoxi folyamatokban, a vörösvérsejtek képződésében és megvéd az anémiától (vérszegénységtől).

Viszont mivel igen kis mennyiségben van jelen a szervezetben, a kobalt pótlására általában nincs szükség, ugyanis természetes forrásai (máj, vese, tej, spenót, tenger gyümölcsei, hüvelyesek) fogyasztásával könnyen kielégíthetjük testünk kobaltszükségletét, amely mindössze napi 0,0001 mg.

A kobalthiány vérszegénységet okozhat

Bár hiánytünet előfordulása a szervezet alacsony kobaltszükséglete miatt igen ritka, ebben az esetben felléphet izomgyengeség, gyomorpanasz vagy idegpálya-rendellenesség. Az egyik legsúlyosabb következmény a B12 vitamin hiányában fellépő nagysejtes vérszegénység (megablastos anaemia).

Ennek első tünetei a fáradékonyság és a sápadtság, majd végtagbizsergés és mentális zavarok is megfigyelhetőek lesznek az érintettnél.

Kobalt túladagolása

Mivel a kobalt gátolja a pajzsmirigy jódfelvételét, túladagolása golyva kialakulását eredményezheti, amely a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. Ezen kívül felléphet kalcium-, magnézium- és vashiány is, ha túl kevés kobaltot juttatunk a szervezetünkbe.

További ajánlott tartalmunk ebben a témában: Nyomelemek


close