Kálcium pótlása tejfehérje-érzékenyeknél
A kérdésem arra vonatkozna, hogy mivel kellene pótolnom a kalcium-bevitelt a kisbabám esetében? A D-vitamin adagját nem kellene növelni? (Gyerekorvostól semmi instrukciót nem kaptunk!) Hetente kétszer adok neki a gyümölcshöz összetört, megtisztított, sütőben is megsütött, porrá zúzott tojáshéjból 1 mokkáskanálnyit. Saját magamnak is kellene D-vitamint szednem a kalcium beépüléséhez? Válaszukat előre is köszönöm!
Margarinok közül többfélét választhat: Delma Light, Liga kockamargarin illetve Alpro-Minarine. Kalciumpótláshoz, ha nem szójaallergiások, akkor kiválóak a szójaitalok, a szójajoghurtok, szójapudingok. Levesek ízesítéséhez az Alpro szójajoghurt kiváló. A tej helyettesítésére a baba is nyugodtan ihat rizsitalt (Natur Ricedrink). A kalcium pótlásra több élelmiszerrel van lehetőség, ilyenek például: birsalma, kenyérfélékből a barna kenyér több kalciumot tartalmaz, mint a fehér, a sütőtökben is van sok kalcium. De a lencse, zabpehely, borsó, kelkáposzta, spenót, banán is tartalmaz elég jó mennyiségben kalciumot, halak közül a busa, a fogas kiváló kalcium-forrás illetve a máknak extrém magas a kalcium-tartalma. D-vitamin a korábban említett margarinokban, szójában van, illetve az Ön által említett Vigantol elegendő D vitamint biztosít a babának. Ha Ön is eszi a fenti termékeket, húsokat, akkor nem szükséges külön D-vitamint pótolni. Jó szívvel ajánlom Önnek Halász Katalin: Tej nélkül is egészségesen című könyvét, mely sok segítséget nyújthat a mindennapokban.