Hatékony a C-vitamin daganat ellen?

Orvos válaszol rovat
Tudni szeretném, hogy hasznos-e a C-vitamin a daganatos megbetegedések esetén? Mit jelent az a javaslat, hogy a kemoterápia alatt nem szedhető? Tényleg nem segít, csak árt?
2010. 10. 26. | 09:23

Tisztelt Kérdező!

A kérdésében nem írta le, hogy melyik daganatos betegségről van szó. Ettől függetlenül a válaszom mindenféle daganatos betegség kezelése esetére hasznos lehet.

A megelőzés egyik fontos tényezője a C-vitamin és például a béta-karotin, ezek rendszeres bevitelével csökkenthető a daganatok kialakulásának kockázata.

Kevesebb az egészségesen táplálkozó embereknél a daganat, mint például azoknál, akik nem jutnak hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, vitaminokhoz.

Az előrehaladott daganatos betegségben nem ér semmit a C-vitamin alkalmazása, nagy dózisban sem, ami 10.000 mg, azaz 10 gramm naponta. A kutatások azt bizonyították, hogy hasonló eredmények születtek a placebo, valamint a nagy dózisú C-vitaminhasználók között.

A megszokott, normális vitaminbevitel ajánlott a daganatos betegség kemoterápiás kezelésének idején. A túladagolás nem célszerű, mert az egyes készítmények között kölcsönhatások léphetnek fel az oxidációs-redukciós folyamatok során. Ennek eredménye pedig az lesz, hogy némelyik gyógyszer hatása erősödni fog, a másiké pedig gyengül. Toxikussá is válhat.

A C-vitamin hatástalan a rák ellen, ezért nem is vizsgálták, milyen kölcsönhatásba lép a szokásos rákgyógyszerekkel.

A beteg egyet tehet most: táplálkozzon egészségesen. Nem szükséges vitaminokkal bombázni. Később majd a diétára kell odafigyelni.

Orvosszakértő 2010. 10. 26. | 09:25
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close