Veseprobléma-elváltozás tisztázása

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Májusban a bal vesémben egy 21 mm - es elváltozást találtak. A radiológus és az urológus szerint ez egy zsírcsomó. Rá 6 héttel egy újabb ultrahangvizsgálat már 24 mm - es elváltozást mutatott. Ekkor is zsírcsomót véleményeztek. Közben az urológus azt mondta, hogyha tovább nő, akkor hozzá kell nyúlni. Most mennem kell kontrasztanyagos CT vizsgálatra. Viszont a kontrasztanyagtól én tartok. Megszeretném kérdezni a következőket : 1. Enélkül is el végzik a vizsgálatot? 2. Van e olyan CT - hez hasonló vizsgálat, ami kontrasztanyag nélkül is megfelelő eredményt hoz? 3. Amennyiben sebészeti beavatkozásra kerülne sor megválaszthatom e, hogy melyik kórházban végezzék el a beavatkozást, és kérhetem e a laparoszkópiás eljárást? 4. Mekkora valószínűsége van annak, hogy a gyors növekedése miatt ez rosszindulatú?
2011. 07. 31. | 08:12

Kedves Kérdező!
Mivel az ultrahangleletet nem írta le pontosan, én még inkább csak találgatni tudom, hogy mi lehet az az “elváltozás”. A történtekből valószínűnek látom, hogy a vesében egy olyan képletet találtak aminek a kinézete egy leggyakrabban zsírtartalmú, jóindulatú daganatra utal (az úgynevezett angiomyolipoma, ami gyakori). A szakmai szabályok szerint egy ilyen ultrahang lelet után elsősorban CT vizsgálattal kell meggyőződni arról, hogy valóban az-e, vagy esetleg rosszindulatú tumor-e. A válaszok a kérdéseire:
1. Intravénás kontrasztanyag nélkül is elvégezhetik a CT-t, de az így elvégzett CT vizsgálat erősen korlátozott értékű. Egy nagymértékben és egyenletesen zsírtartalmú képletet, mindenesetre azonosítani lehet kontrasztanyag nélkül is, de ha a képlet nem teljesen zsírból álló csomó, akkor a CT kontrasztanyag nélkül nem mond többet az ultrahangnál.
Ha Önnek nincs ismert kontrasztanyag allergiája, vagy nem allergiás sokféle gyógyszerre továbbá nincs más olyan betegsége, ami a kontrasztanyag adásánál veszélyt jelenthet (ez irányban a CT vizsgálat előtt kikérdezik), akkor a szövődmények kockázata nagyon alacsony.
2. MR vizsgálat jöhet még szóba, amihez ilyen esetben szintén javasolt kontrasztanyag adás. (Ez a kontrasztanyag azonban egészen más, nem jódot, hanem egy másféle fémet, gadolíniumot tartalmaz. Erre az allergiás reakció sokkal ritkább). Elképzelhető, hogy MR-re későbbre kapna előjegyzést.
3. Ez a kérdés nehéz, mert alapvetően mindenütt a területi beutalási és szakmai ellátási rendszer szerint fogadják műtétre a betegeket, amit még szigoríthat az, hogy az elvégezhető beavatkozások száma korlátozott (ez az úgynevezett teljesítmény volumenkorlát, TVK), de ettől még lehetnek kivételek. A laparoszkópos műtétre vonatkozóan egy adott kórház urológiai sebészeti osztályán tudnának információt adni hogy megvannak-e erre a feltételek, illetve az Ön esetében és az adott elváltozás helye, egyéb tulajdonságai esetén ez elvégezhető-e.
4. A gyors növekedés ebből a két adatból számomra nem egészen egyértelmű. Valóban, ha valami hat hét alatt 21-ről 24 mm-re nő, akkor tényleg viszonylag gyorsan nőhet, amennyiben ez a növekedés minden irányban azonos mértékű és egyértelműen kimutatott. A leletekben csak egyetlen méretet, bizonyára a legnagyobb átmérőt írták meg. Az ultrahangos vizsgálatokban két különböző mérés között 1-2 mm eltérés elképzelhető, valamint akkor is lehet kis különbség, ha a képlet nem teljesen gömb alakú, hanem mondjuk kissé ovális vagy szabálytalan. Én egyelőre nem vonnék le következtetéseket a rosszindulatúságra, de mivel a képlet nőtt, további tisztázása mindenképpen szükséges. Javasolt a kontrasztanyagos CT vizsgálat elvégzése, annak ismeretében, hogy nagyon sok ilyen vizsgálat történik naponta és nagyon ritka a súlyosabb szövődmény. Ha mégis valami szövődmény kialakulna, a szükséges beavatkozásra a CT vizsgálókban fel vannak készülve.

Orvosszakértő 2011. 08. 03. | 11:19
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close