Kiváltható-e a szteroid-kezelés?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő! Gerinc és gerincvelő sérülésemből adódóan az utóbbi tíz évben nagyobb mennyiségű szteroidot (Dexamethazon) kaptam. Hat hónaponként kaptam egy-egy húszdarabos kúrát, 10 után két hét szünet és megint 10. Ennyi idő után már nehezebben tűröm a mellékhatásait (a rögtöni hatások után a bőrömet is kikezdte). A szememnél, a szájszélemnél és a fenekemnél bőrpír és bőrrepedezés jelentkezett, elvékonyodott száraz lett a bőröm, a szervezetem is kéri, ami eléggé megkeseríti életemet. Az lenne a kérdésem, hogy mivel tudnám redukálni, esetleg helyettesíteni, és a gondjaimat mivel tudnám kezelni (már sok kenőcsöt, krémet kipróbáltam, hasztalan)? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel ...
2010. 11. 21. | 07:49

Kedves Kérdező!
Nagyon nehéz kérdés 10 év után, hogy mivel lehet pótolni a szteroidot, hiszen ahogyan írja, a szervezet már hozzászokott, így a mellékvese nem termel annyi szteroid hormont, amennyit kellene, mert a külsőleg bevitt szteroid ezt elnyomta.
Csak azt tudom javasolni, hogy nagyon kis dózisokban elcsenve kellene valahogyan leszoktatni a szervezetet, miközben ha szükség van egyéb fájdlomcsillapítóra, akkor valami másfajtát, pl. Contramalt kellene próbálni!

Orvosszakértő 2010. 11. 23. | 15:21
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close