Vitaminhiány tünetei

A vitaminhiány tünetei a test olyan jelzései, amelyekre napjainkban is érdemes odafigyelni. Vitaminhiány tünetei kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is jelentkezhetnek, mivel vitaminigényünk stressz hatására, egyes gyógyszerek szedése mellett, fogyókúra esetén, egyes betegségekben is megnövekedhet.

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy milyen tüneteket okoz az A-, a B-, a C, a D-, az E-, és a K-vitamin hiánya.
A vízben oldódó vitaminokat napi rendszerességgel szükséges bevinni, mert a szervezet nem tudja ezeket hosszú távon tárolni, a vitaminkötő kapacitás ezek esetében alacsony, és könnyen telítődik. A zsíroldékony vitaminokból napi bevitelre nincs szükség, mert a szervezetünk képes a raktározásukra.

Az A-vitamin hiánya

A-vitamin hiányában a bőr szárazzá, érdessé válik, a szervezet fogékonyabb a fertőzésekre, valamint a fogfejlődés zavart szenved és a csontnövekedés is lassulhat. Napjainkban nagyon ritkán fordul elő A-vitamin-hiány.

A B-vitaminok hiánya

A B1-vitamin alacsony szintje étvágytalanságot, ideggyógyászati, pszichiátriai, emésztőszervi tüneteket okoz. Jellegzetes hiánytüneteiről itt olvashat bővebben: b vitamin hiány.

A B2-vitamin hiányában garat- és szájgyulladás, száraz, repedezett ajak, nyelvgyulladás, a szájzugokban fekély alakulhat ki, súlyos esetben bőrgyulladás, vérszegénység, neuropátia jelentkezhet.

A nikotinsavamid és a nikotinsav hiányában bőrgyógyászati, emésztőszervi és idegrendszeri tünetekkel jellemezhető betegség, az úgynevezett pellagra alakul ki.

A B6-vitamin hiánya fokozott faggyúképződéssel járó bőrtüneteket, bőrgyulladást, ideggyulladást, a görcsküszöb csökkenését okozza.

A pantoténsav-hiány emberben gyakorlatilag nem fordul elő.

A B12-vitamin hiányában úgynevezett megaloblasztos vérszegénység alakul ki. Felszívódásához elengedhetetlen a gyomor fedősejtjei által termelt intrinsic faktor, ennek hiányában kialakulhat vérszegénység, a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának sorvadása, nyelvgyulladás, hasmenés, az idegrostok myelin hüvelyének pusztulása, érzészavar, szellemi funkciók zavara.

A folsavhiány szintén vérszegénységet okoz, és terhesekben a magzat velőcső záródási rendellenességeit alakíthatja ki.

A C-vitamin hiánya

A súlyos C-vitamin-hiányos állapot, a skorbut ma már nagyon ritkán fordul elő. Kevésbé súlyos C-vitamin-hiányos állapotban előfordul a lassabb sebgyógyulás, fog- és csontképződési zavar, a szervezet ellenálló képességének csökkenése, ínyvérzés, a szövetek csökkent regenerációs képessége.

A D-vitamin hiánya

A D-vitamin-hiány tünete gyermekkorban az angolkór, felnőttkorban a csontlágyulás. Hiányában alacsony lesz a kálciumszint, ezáltal bármely életkorban izomgörcsök alakulhatnak ki. Kisgyermekeknél lassul a mozgásfejlődés, a kutacsok nehezebben záródnak be, elgörbülhet a gerinc, a sípcsont kardhüvely alakú lehet, O-lábak vagy X-lábak alakulhatnak ki.

Idősebb gyermekekben és serdülőkben a járás fájdalmassá válik. Felnőttekben a gerincoszlop, a medence és a lábak gyengévé válnak, fájdalmasak lesznek, könnyen alakulhat ki törés. Hiányában a szervezet fertőzésekre is fogékonnyá válik.

Az E-vitamin hiánya

Az E-vitamin-hiány rendes körülmények között nem fordul elő, csak éhezésben. Ilyenkor vérszegénység jelentkezhet, valamint a terhesség alatt jelentkező hiányállapot oda vezethet, hogy az újszülött alacsony súllyal jön világra.

A K-vitamin hiánya

Hiányában vérzés alakulhat ki, ugyanis a K-vitamin a véralvadásban tölt be központi szerepet, számos alvadási faktor is K-vitamin függő.


close