A B-komplex többféle B-vitamint foglal magába, általában B1-, B2-, B6-, B12-vitamint.
A B-vitaminok a víz-oldékony vitaminok közé tartoznak. A B-vitamincsalád tagjai kémiai szerkezetüket tekintve igen eltérőek, közös bennük a vízoldékonyságon kívül, hogy hiányuk általában ideg-, és elmegyógyászati, emésztőszervi és bőrgyógyászati megbetegedéseket okoz.
Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás esetén ritkán fordul elő a hiányuk, de például a gyomor-, illetve bélrendszeri betegségek által okozott felszívódási zavarok esetén, alkoholistáknál megfigyelhető. Egyes gyógyszerkölcsönhatásokban is csökken a B-vitaminok szintje (például bizonyos antibiotikumok, fogamzásgátlók esetében).
A folsavhiány különösen terheseknél veszélyes, mert a magzatnál a velőcső záródási rendellenességeit okozhatja.
A B-komplex forrásai
Természetes B-komplex forrásnak számítanak a sovány húsok, teljes kiőrlésű gabona felhasználásával készült termékek, olajos magvak, hüvelyes növények, főzelékek, zsírszegény tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök. A B-komplexek általában tartalmaznak B1-, B2-, B6-, B12-vitamint, folsavat, nikotinsavat, pantoténsavat, biotint.
A B-komplex indikációs területe
Emelt mennyiségű bevitel szükséges, ha valaki – hiányos táplálkozás esetén – a B-komplex természetes forrásaiból nem elégíti ki a naponta minimálisan fogyasztandó mennyiséget, valamint erősebb fizikai és szellemi megterhelés esetén, fogamzásgátló szedésekor, neuropátia, egyes pszichiátriai kórképek esetén, alkoholistáknál, kóros étvágytalanságban szenvedőknél.