Vitaminhiány

A vitaminhiány, azaz amikor nem jut elegendő vitamin a szervezetbe, a legtöbb esetben nem eredményez betegséget. A szakértők szerint túlzottan kevés vitamint fogyasztunk, pedig helyes táplálkozással a kiegészítő készítményeket is mellőzhetnénk.

A plusz vitaminbevitelnél a termék komplexitása a legfontosabb faktor.

A következőkben leírjuk, hogyan alakul ki a vitaminhiány, mit okoz a szervezetben, milyen rendellenességekért felelős, továbbá azt is, hogyan előzhető meg kialakulása.

A vitaminhiány okai

A vitaminhiány oka lehet az elégtelen vitaminellátás, vagy a vitamin felszívódásának zavara, de megnövekedhet a szervezet vitaminigénye is, és ekkor léphet fel hiány.

Egyes megbetegedések, rendellenességek mögött állhat olyan „banális” ok, mint a vitaminhiány. Az enerváltság lehet akár a C-vitamin-hiány tünete, a B6 és a B12 vitamin pedig nagymértékben befolyásolhatja az agy működését, és ezáltal az ember viselkedését. Minimális hiánya is okozhat agy- és az idegrendszeri működészavarokat.

Hogyan érvényesül a vitaminhiány?

A vitaminok és ásványi anyagok az enzimek és koenzimek alkotórészeként játsszanak fontos szerepet.

Az enzimek a szervezetben lévő kémiai folyamatok gyorsításában részt vevő molekulák, a koenzimek segítői. Feladatuk, hogy kémiai kötések létrehozásával és felbontásával bizonyos molekulákat kapcsoljanak össze, és válasszanak szét. A legtöbb enzim fehérjéből, ásványi anyagból és vitaminból áll.

Ha valamelyik hiányzik az adott enzimből, nem tud megfelelően működni. A legtöbb koenzim vitaminokból és/vagy ásványi anyagokból áll. Az adott enzim hatástalan lesz megfelelő koenzim nélkül, vitaminhiányos állapotban.

Például a C-vitamin koenzimként funkcionál egy adott enzim mellett, de C-vitamin hiánya mellett a kollagén szintézisének zavara is bekövetkezik, és ez fogínyvérzéshez vezethet, sérülékenyebbé teheti a bőr felületét, és nehezen fognak begyógyulni a sebek, azaz skorbut jelentkezik.

Az enyhe vitaminhiány meglehetősen gyakori. A költséges laboratóriumi vizsgálatok miatt általában nem végeznek ilyen kimutatásokat.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Vitaminhiányra utaló bőrtünetek

A vitaminhiány megelőzésének alapszabályai

Számos szakember véleménye szerint állandóan vitaminokat kell szedni. Javaslatuk szerint a táplálékkiegészítés helyes kidolgozásánál három fontos szabályt kell figyelembe venni. Komplex vitamin- és ásványi anyag-tartalmú készítményt fogyasszunk, figyeljünk az antioxidáns bevitelre, valamint igyunk meg naponta egy evőkanálnyi lenmagolajat.

A vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása terén kerülendő a termékek túl nagy mennyiségben való bevitele. A vitaminokat elsődlegesen természetes forrásból kell pótolni – kiegyensúlyozott táplálkozás formájában. Ugyanakkor különböző időszakokban – tavaszi fáradtság idején, télen – szükséges a vitaminbevitel kiegészítése.

A dohányzók, a változó korban lévők különösen figyeljenek erre. Betegség után a legyengült immunrendszer miatt, a fogamzásgátló készítmények szedésénél, a stresszes időszakokban is ajánlott ügyelni a vitaminbevitelre.


close